In vrijheid discussiëren over vrijheid

6 mei 2016

Afbeelding Cafe la Liberte

Op het tot Plein van de Vrijheid omgedoopte Munsterplein stond tijdens het Bevrijdingsfestival in Roermond een gezellig ingerichte tent waar festivalbezoekers met elkaar in discussie gingen over de betekenis van en de grenzen aan vrijheid. De toepasselijke naam van dit tijdelijke onderkomen: Café la Liberté.

Propper van dienst was Oscar Prinsen van het Instituut van de Loslopende mens. Hij nam alweer voor de vijfde keer deel aan het Bevrijdingsfestival, omdat hij als geen ander mensen aan het praten krijgt. Aan tafel zaten aan aantal stamgasten, waaronder twee ervaringsdeskundigen uit landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Simon uit Ivoorkust en Christopher uit Zuid-Soedan. Christopher deed als journalist onder andere onderzoek naar corruptie, verdwijning van gevangenen en andere mensenrechtenschendingen. Dit bracht hem onder de aandacht van de autoriteiten, die niet gediend waren van zijn publicaties. In september 2015 moest hij vluchten uit Juba en Zuid-Soedan omdat hij daar niet meer veilig was. Christopher verblijft drie maanden in Tilburg onder de vleugels van Shelter City. Voor Christopher is Nederland een vrijheidsparadijs: “In the Netherlands freedom is as oxygen.”

Foto cafe la liberte

De gesprekken in het café gingen -onder het genot van een fairtrade sapje- alle kanten op. Sommige bezoekers bekeken het onderwerp vrijheid heel filosofisch, als iets dat eigenlijk niet bestaat of niet te definiëren is. Zo vroeg één van de bezoekers zich af hoe vrij we eigenlijk zijn. ‘Want mensen reageren zelden autonoom, we handelen uit automatisme.’ Anderen bezoekers dachten diep na en werden soms emotioneel. Zoals de meneer die vertelde dat het voor zijn moeder vrijheid was toen ze de Duitsers niet meer haatte en vredig kon sterven. En de mevrouw die ‘tevreden zijn met je leven’ de ultieme vrijheid vond. Iets wat ze haar zus heel erg gunde, die met een depressie kampt. Ook godsdienst kwam regelmatig ter tafel. Voor de ene bezoeker was ‘kunnen geloven wat je wilt’ de ultieme vrijheid. ‘Godsdienst staat haaks op vrijheid’, vond een ander.

Simon en Christopher kregen veel vragen van bezoekers over de situatie in hun thuisland. “Leven en laten leven, is mijn definitie van vrijheid”, vertelt Simon de gasten. “Het zou mooi zijn als iedereen dat motto zou hanteren.”

Diverse Bevrijdingsfestival Limburg Roermond 05-05-2016

Diverse Bevrijdingsfestival Limburg Roermond 05-05-2016

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hosting 7 maart 2017 at 10:44

    Net als tijdens voorgaande edities van Bevrijdingsfestival Limburg, zijn er ook dit jaar weer meerdere Upgrades uitgevoerd door jongerenorganisaties.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.