Jaarthema 2018 in het teken van verzet

28 oktober 2017

De Jaarthematekst 2018 – inspiratie voor iedereen die een herdenking of viering organiseert op of rondom 4 en 5 mei – staat vanaf vandaag online. Onder het meerjarenmotto Geef vrijheid door vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar aandacht voor het verzet. Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog altijd een bron van inspiratie. De ervaringen en de verhalen van verzetsstrijders kunnen ons helpen reflecteren op en leren omgaan met de vraagstukken van nu.

De Jaarthematekst is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei geschreven door NIOD-directeur Frank van Vree. De tekst is getiteld Verzet als voorbeeld. In zijn tekst geeft Van Vree aan dat het niet zo simpel was om in verzet te komen. Het verloop van de oorlog was in het begin onzeker en de kans represailles was groot. De motieven om toch het verzet in te gaan liepen sterk uiteen, al was voor velen de verantwoordelijkheid voor de mensen om hen heen een belangrijke motivatie. In zijn tekst roept Van Vree op om na te denken over de eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van andere mensen. Dat is wat hem betreft het begin van de discussie over de actuele betekenis van het verzet.

Lees de gehele tekst hier.

Jaar van Verzet

2018 is het Jaar van Verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rechtsstaat buiten werking gesteld. Er was sprake van willekeur, vervolging, terreur en moord. Verreweg de meeste mensen probeerden er het beste van te maken en gingen zoveel mogelijk door met hun dagelijks leven. Een kleine groep kwam in verzet. Kwam op voor de rechten van anderen. Verzette zich tegen onrecht en onrechtvaardigheid.

Waarom ging men in verzet? Hoe gevaarlijk was het om in het verzet te gaan? Voor welke keuzes kwam men te staan? Wat kunnen wij daarvan leren? Vraagt deze tijd ook om mensen die tegen de stroom in opkomen voor de rechten van anderen? Wat betekent dit voor onze vrije, open, democratische rechtsstaat? Deze historische en actuele vragen staan centraal tijdens het Jaar van Verzet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.