Vrijheid. Powered by veteranen

Geplaats door bevrijdingsfestival

Vrijheid. Powered by veteranen
Op 5 mei vieren wij de vrijheid. Veteranen zetten zich wereldwijd in voor vrede en veiligheid. Ze leveren een aanzienlijke bijdrage aan het tot stand komen én in stand houden van vrijheid wereldwijd. Veteranen zijn onlosmakelijk verbonden met vrijheid. We stellen dan ook graag een aantal veteranen aan je voor. Het Veteraneninstituut is daarom op alle 14 Bevrijdingsfestivals te vinden om je te laten zien wie de veteranen zijn en wat zij doen: kom bij onze stand langs en ga speeddaten met een veteraan!

Speeddaten met veteranen
Kom op één van de veertien Bevrijdingsfestivals speeddaten met een veteraan! Veteranen hebben namelijk bijzondere verhalen te vertellen. We geven je de kans om de veteranen alles te vragen wat je wil weten! Geen vraag is te gek; onze veteranen delen graag hun verhaal met jou. Vraag ze alles over hun werk en ervaring. Hoe is het bijvoorbeeld om te werken in een oorlogsgebied? Wat betekent vrede voor jou? Wat is vrijheid en hoe geef je vrijheid door? Bezoek de stand van het Veteraneninstituut en beleef een spannende date!

Een jaar voor dat hij met functioneel leeftijdsontslag ging, werd beroepsmilitair Martin Hendriks, toen 56 jaar, voor het eerst uitgezonden. Als elektronicaspecialist was hij al in Amerika, Duitsland en België gestationeerd geweest, maar in december 2005 vertrok hij voor het eerst – en het laatst – op missie. Op 5 mei is Martin als speeddater op het bevrijdingsfestival in Roermond.

Martin is op uitzending geweest naar:
Afghanistan, 2005

“Ik heb er niet voor gekozen om op uitzending te gaan, ik werd aangewezen. Omdat ik ouder dan vijftig was had ik nee mogen zeggen, maar als beroepsmilitair doe je dat niet. Ik heb er geen spijt van gehad. Ik heb er ook geen problemen aan overgehouden, maar denk er nog wel iedere dag aan.

Ik was liaison officer, wat wil zeggen dat ik zorgde voor het transport van alle benodigdheden voor Nederlandse militairen. Het was eerst even wennen, maar uiteindelijk heb ik daar mijn werk toch met plezier gedaan. Er stonden vaak kinderen voor de poort die we kleding gaven. Ook ging ik soms mee om Afghanen op te halen die medische hulp nodig hadden. Dat was mooi om te kunnen doen. Twee keer ben ik mee geweest op patrouille. Dat is gelukkig goed gegaan. Maar ik heb ook gezien dat iemand zijn been verloor bij het ruimen van oude Russische landmijnen, erg heftig.”

Waarom is het voor jou belangrijk om vrijheid te vieren?
“Vrijheid zit in zoveel dingen. Tijdens de uitzending heb ik veel met Afghanen gesproken. Ik hoop dat de mensen daar uiteindelijk ook weer normaal kunnen leven, doen wat ze willen, dat vrouwen weer gewoon naar school kunnen. Zo zou het moeten zijn. Naar het Bevrijdingsfestival neem ik foto’s mee die ik in Afghanistan gemaakt heb. Dan kunnen mensen zien hoe het daar is. Ik denk dat veel mensen in Nederland daar geen erg in hebben. Zij weten niet hoe het is als het vriest en je kinderen op blote voeten ziet lopen. En hoe mooi het is om ze dan schoenen te kunnen geven. Dat is onvoorstelbaar.”

Speeddaten met een veteraan vindt plaats op het Plein van de Vrijheid en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Het Goed Roermond.