Podcast

Het Bevrijdingsfestival in Limburg heeft podcasts uitgebracht die bezoekers kunnen beluisteren. In de podcast wordt er dieper ingegaan op een aantal belangrijke gebeurtenissen rondom het thema van het Bevrijdingsfestival. Verhalen uit het verleden en het heden zijn te horen: wat gebeurde er waar, wanneer en waarom. Over oorlogen dichtbij en ver weg, verhalen over vluchtelingen en er wordt verteld over de gebeurtenissen dichterbij huis.

De podcast gaat over verhalen en momenten die nooit vergeten mogen worden en die de reden zijn waardoor we op 5 mei samen de vrijheid mogen, en kúnnen, vieren.

Podcast 2019

Sharik Derksen, popfotograaf en maker van de podcast SharQ Talk, praat met Richard van Kessel, schrijver van “Tussen Maas en Roer ’44 ’45” (aflevering 1, 2, 4 en 6); met Jan Litjens, Vicevoorzitter van Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 (aflevering 3); en met Suzanna Jansen, schrijfter van “Wael” (aflevering 5).

De podcast is te beluisteren op Spotify, YouTube, Facebook en via de Apple Podcast app. In 2019 zijn er zes afleveringen uitgebracht.

  1. Introductie. Hoe kwam de oorlog tot stand in Limburg?
  2. Sporen die bleven. Over de herdenkings plaketten voor de kerk-razzia’s.
  3. Nationaal Indië Monument. Over het werk, de monumenten en de betekenis van het monument.
  4. Roermond 10 mei 1940. De slag om Roermond, de eerste veldslag van de tweede wereldoorlog op Nederlands grondgebied.
  5. Wael. Over de Syriër genaamd Wael.
  6. De bevrijding. Het einde van de oorlog in Limburg.