Plein van de Vrijheid

Ook dit jaar keert het plein van de Vrijheid terug naar het Bevrijdingsfestival Limburg. Dit jaar geen “eigen” locatie maar integraal onderdeel van het terrein. Op deze manier krijgt onze, en die van onze partners, boodschap een nog sterkte plek op het festival.

De mondiale markt is omgetoverd tot een doorlopende Vrijheidsmaaltijd waarbij je smaken uit diverse locaties kunt proeven en in gesprek kunt gaan met diverse sprekers aan een van onze vrijheidstafels. Verwacht een fijn gesprek over uiteenlopende onderwerpen onder het genot van een klein hapje. Een veteraan aan je tafel? Dat kan! Ga in gesprek met auteur, filmmaker en columinst Natascha van Weezel, ook dat is mogelijk of schuif aan bij een van onze partners.

Debat & dialoog activiteiten zijn er natuurlijk ook weer. Zo hebben dit jaar de studenten van het IFMSA uit Maastricht zich verzameld om een aantal toffe sprekers te regelen, activiteiten te organiseren en je te informeren over diverse thema’s. Zo kun je ieder uur in ons theater terecht voor Circle In. Een monoloog die uitvloeit in een dialoog met diverse bijzondere sprekers. Onder andere zal onze Ambassadeur van de Vrijheid Sumayya Sheeba het podium betreden over haar vluchtelingen verleden, praat Ruud Koolen je bij over de mentale gezondheid, is Anna Mitriaieva er met een bijzonder verhaal over Oekraïne, duik in de geschiedenis van Roermond met onze archivaris in Roermond en geeft Natascha van Weezel een Vrijheidscollege.

Ook kun je mee schrijven aan een vernieuwde versie van de Rechten van de Mens, stuur je een kaartje naar vluchtelingen in het AZC, kun je prachtige kunstwerken bekijken gemaakt door verschillende kinderen, ga je in gesprek over mental health, kun je praten over seksuele voorkeuren/gezondheid en leer je de basis voor gebarentaal.

Zoals altijd zullen ook onze partners van Scouting aanwezig zijn met een toffe activiteit, is Amnesty International aanwezig om je steun te vragen voor een actueel topic, kun je speeddaten met een veteraan, zijn Ouch Zo en COC er voor jou en al je vragen rondom LGBTQI+ en is ook ADV Limburg aanwezig op het terrein om de awareness tegen discriminatie te vergroten.

Stichting Wel.Kom en Kunstbende zullen dit jaar samen een podium hosten, de jongste (muzikale) talenten zul je hier van 12 tot 18.00 vinden. Ontdek ze op hun eigen plekje van het Plein van de Vrijheid.

Een plein van de Vrijheid als nooit te voren dus maar wel met herkenbare elementen. Het plein is net zoals het festival gratis te bezoeken en is ook gelegen op het nieuwe festival terrein ARLO.

Foto’s van eerdere edities;