Plein van de Vrijheid

Het bevrijdingsfestival Limburg is op 5 mei niet alleen een plek om samen de vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij diverse onderwerpen rondom het thema “Vrijheid”. Het afgelopen jaar mochten we de vrijheid vieren op het Arlo terrein in Roermond, deze nieuwe locatie gaf de mogelijkheid om alle onderdelen van het festival te huisvesten op één terrein. Een nieuwe en bijzondere ervaring, ook dit jaar zal het Plein van de Vrijheid terugkeren.

Ook dit jaar is in samenwerking met de studenten van IFMSA uit Maastricht gewerkt aan diverse inhoudelijke activiteiten. Zo zullen we samen een boodschap van vrijheid en vrede maken op een megagroot canvas en staan we stil bij de oorlog die nog altijd gaande is in Oekraïne. Gaan we met vijf vrouwen “behind the picture” en horen we en lezen we hun bijzondere verhaal. Heb je de mogelijkheid om dieper in te gaan op de medische kant van de oorlog. Hoe werkte dit tijdens WOII, welke medicijnen zijn er ontwikkeld door de strijd aan het front, wat doet de medische tak van onze strijdkrachten en leer je een aantal kleine handelingen. De studenten dagen je ook uit om na te denken en mee te praten over de rechtstaat, de vrijheden die we nu kennen en de beelden van oorlog en verdriet aan het juiste land te koppelen bij de Talkin’ Tables.

 

Mondiale Markt

Zoals elk jaar keert ook de mondiale markt terug als onderdeel van het Plein van de Vrijheid. Diverse NGO’s zullen aanwezig zijn, activiteiten organiseren of je een bijzondere boodschap meegeven. Zo zullen het Rode Kruis, Amnesty International en Ouch Zo aanwezig zijn. Wil jij er ook nog bij zijn, neem dan contact met ons op. Op het plein kun je ook genieten van de heerlijkste gerechten uit diverse landen. Op Ruby’s Backyard zullen diverse (lokale) ondernemers hun fijnste maaltijden klaarmaken voor je. Van een malse hamburger tot een frisse salade. Van een heerlijke saté tot een goed frietje.

 

FreeDumpPodium

Muzikaal zal Wel.Kom dit jaar weer aanwezig zijn om de jongeren een podiumkans te bieden. Het FreeDumpPodium geeft de jongeren uit de regio hun eerste kans om op het Bevrijdingsfestival Limburg te staan. Hier ontdek je de toekomst.

 

Afgelopen jaar hebben we ontdekt wat de mogelijkheden zijn voor een compleet festival, dit jaar ontwikkelen we daarop door! Het plein van de vrijheid zal (inhoudelijk) tot 19.00 open zijn en is net als het festival zelf gratis te bezoeken. Ruby’s Backyard zal de gehele dag open zijn, dus geniet mee van heerlijk eten!