Plein van de Vrijheid

Het Bevrijdingsfestival is meer dan muziek alleen. Er vinden ook inhoudelijke activiteiten plaats rondom het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’ en het meerjarenthema ‘Geef vrijheid door’.

Met deze thema’s als uitgangspunt worden op het Plein van de Vrijheid en de Mondiale Markt verschillende Debat & Dialoog activiteiten georganiseerd. Naast de Debat & Dialoog activiteiten vind je op het Plein van de Vrijheid twee podia voor jong talent, diverse organisaties die aandacht vragen voor belangrijke thema’s gerelateerd aan vrijheid en democratie én kinderactiviteiten. Het Plein van de Vrijheid, de Mondiale Markt én de Debat & Dialoog activiteiten zijn te vinden op het Munsterplein. De organisatie en coördinatie hiervan is in handen van COS Limburg.

Een kwestie van kiezen
Bij ‘Een kwestie van kiezen’ staat het maken van keuzes centraal. Dit is iets wat door jongeren als problematisch wordt ervaren en leidt tot keuzestress. Daarom begint de activiteit ermee dat men even gaat cocoonen om tot zichzelf te komen. Daarna maak je de keuze voor een persoonlijk gesprek over het maken van keuzes óf een bezoekje aan de door Prodemos ontworpen tentoonstelling 100 jaar kiesrecht in Nederland.
Een kwestie van kiezen sluit nadrukkelijk aan bij het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’. Daarom wordt deze activiteit afgesloten met een verwijzing naar de aanstaande Europese verkiezingen en de stand van het Europees Parlement die aanwezig is op het Europese verkiezingsplein wat elders op het festivalterrein gesitueerd is.

Café la Liberté
Op het Plein van de Vrijheid verschijnt op 5 mei 2019 het terras van pop-up café Café la Liberté.
Op dit terras vinden ontmoetingen plaats tussen mensen die inhoudelijk betrokken zijn bij de thema’s van 4 en 5 mei, de experts, én festival bezoekers.
Rondom het terras zwerft een propper die festivalbezoekers uitnodigt voor een gesprek met een van de experts die op dat moment ‘op het menu’ staat.
De experts zijn mensen die een inhoudelijke of persoonlijke betrokkenheid hebben met de thema’s gerelateerd aan 4 en 5 mei. Hierbij valt te denken aan vrijwilligers die betrokken zijn bij Vluchtelingenwerk, zitten er een aantal mensen aan tafel die een boek hebben geschreven gerelateerd aan de 4 en 5 mei thema’s en kan je iemand treffen die graag met jou in gesprek gaat over een nieuwe vorm van democratie. Nieuw dit jaar in het Café is 8 miljoen gesprekken. De samenleving verhardt. We lijken steeds verder van elkaar af te staan. Extremen worden extremer, de nuance ontbreekt. Daarom roept 8 miljoen gesprekken iedereen op tot een gesprek. Met iemand buiten jouw bekende kringetje. Met iemand die je niet iedere dag spreekt. Met een vreemde.
Laat jij je op 5 mei verleiden tot een gesprek in Café la Liberté? Je bent van harte welkom.

Upgrades
Naast Café la Liberté zijn er ook een aantal door jongeren georganiseerde debat&dialoog activiteiten. Studenten van IFMSA Maastricht, vrijwilligers van de Kinderen en Jongeren Rechts Winkel Limburg en jongeren die actief zijn binnen de Jongerenraad Roermond gaan met zelf ontwikkelde debat&dialoog activiteiten rondom het thema ‘Geef Vrijheid Door’ in gesprek met festivalbezoekers. Wil jij bijvoorbeeld je mening laten horen over actuele vraagstukken gerelateerd aan vrede, veiligheid en democratie? Kom dan bij de Peacetest van de studenten van IFMSA-Maastricht op het bevrijdingsfestival een appeltje gooien of jij het wel of niet eens bent met de stellingen die zij hierover bedacht hebben.

Kom speeddaten met een veteraan!
Wat is vrijheid? Zeggen wat je denkt? Doen wat je wilt? Hoe is het om níet in vrijheid te leven? Wat kan jíj doen om bij te dragen aan vrijheid?
Veteranen zetten zich sinds jaar en dag wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Zij zijn in gebieden geweest waar géén vrijheid was. De ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens een oorlog of vredesoperatie kunnen heel ingrijpend zijn.
Nieuwsgierig naar de ervaringen van veteranen? Zin in een leuk gesprek mét inhoud? Kom speeddaten in de tent van het Veteraneninstituut op het Plein van de Vrijheid van Bevrijdingsfestival Limburg.
Speeddaten met veteranen is een initiatief van het Veteraneninstituut. Het VI streeft naar optimale zorg voor veteranen en hun naasten, verspreidt kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang is en bevordert wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Ook zet het VI zich actief in voor de maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen.

Meerdere NGO’s benaderen het thema vrijheid vanuit een mondiaal perspectief en brengen dit door middel van debat&dialoog activiteiten onder de aandacht van festivalbezoekers.
De NGO’s die dit jaar aanwezig zijn, zijn Amnesty International, World’s Best News en World Press Photo.

Twee podia voor jong talent op het Plein van de Vrijheid
Dit jaar zijn er twee podia voor jong talent te vinden op het Plein van de Vrijheid. De Kunstbende Limburg trapt op 5 mei haar Zomertour af op het Bevrijdingsfestival in Roermond. Op dit podium singer- songwriters en dichters.
Welzijnsorganisatie Wel.kom organiseert in samenwerking met een groep jongeren uit Roermond het Freedump podium, een podium waar jong hiphop, dance en urban talent een kans krijgt.

Kinderactiviteiten
Een gedeelte van het Plein van de Vrijheid wordt ingericht met activiteiten voor kinderen. Scouting Limburg, Stichting Harambee en Wel.kom bieden diverse actieve en creatieve workshops aan voor onze jongste bezoekers.

Mondiale Markt
Een gedeelte van het Plein van de Vrijheid is ingericht met de Mondiale Markt. Op de Mondiale Markt ervaar je de wereld in al haar kleuren en geuren, alle werelddelen kan je hier vinden. Dit is een markt waar onder andere niet-westerse organisaties zich presenteren met hapjes en snuisterijen. Verder Afrikaanse kunstnijverheid, Aziatische hapjes en aparte kleding; dit is slechts een kleine selectie van wat je op de Mondiale Markt aan kan treffen. Naast verkoopstands tref je bijvoorbeeld ook diverse organisaties van bevlogen idealisten aan die zich inzetten voor een betere en vrijere wereld.