Plein van de Vrijheid

Bevrijdingsfestival Limburg 2024 staat in het teken van de landelijke opening en de start van de 80-jaar vrijheidsviering in ons land. Ook dit jaar hebben we met diverse partners gewerkt aan een geweldig inhoudelijk aanbod op ons festival onder de vlag van het Plein van de Vrijheid.

Zo kun je ook dit jaar weer deelnemen aan diverse activiteiten opgezet door IFSMA, het Nederlands Veteraneninstituut, Amnesty International, Schouting Sint Hubertus Herten en het Rode Kruis Noord- en Midden Limburg. Voor het eerst dit jaar zal ook Museum of Humanity aanwezig zijn op het festivalterrein.

Ook zijn er lokale informatiestands van onder andere De Groene Transformator, KInderfonds Midden Limburg, Stichting Emmaus Perspectief, Ouch Zo, COC Limburg, Containers of Love, Stichting Nazareth Foundation Malawi en Fridays for Future Roermond.

En natuurlijk voor de allerjongste zal Luna Events ook dit jaar weer leuke activiteiten organiseren op een speciaal plekje van het terrein waar ze ook heerlijke lekkernijen zullen verkopen.

Freedump podium

Muzikaal zal Wel.Kom, in samenwerking met de Kunstbende en de ECI, dit jaar weer aanwezig zijn om de jongeren een podiumkans te bieden door middel van het Freedump podium.

Het FreeDumpPodium geeft de jongeren uit de regio hun eerste kans om op het Bevrijdingsfestival Limburg te staan. Hier ontdek je de toekomst.


Benieuwd naar een aantal activiteiten die dit jaar op plein te vinden zijn?

Art of the AZC

Welkom op de stand van het Bevrijdingsfestival van het comité voor mensenrechten en vrede, waar kunst grenzen overstijgt en verhalen ons allemaal verenigen. Vier met IFMSA de creativiteit van zowel studenten als vluchtelingen terwijl ze de kunstwerken tentoonstellen die ze samen hebben gemaakt in een project genaamd Art Across Borders. Voer betekenisvolle gesprekken met vluchtelingen en ontdek je eigen creativiteit op ons interactieve tekenstation, waar je wordt uitgenodigd om je fantasie de vrije loop te laten en je eigen kunstwerken te maken. Laten we samen de vrijheid vieren door de universele taal van kunst en menselijkheid.

World map of good news

Kom plezier maken en test je kennis bij de commissie voor mensenrechten en vrede! Probeer meerdere keren goed nieuws aan de juiste landen op een wereldkaart te koppelen en kijk hoeveel je aan het einde van het spel juist hebt! Dit spel is gemaakt om ons te laten zien dat er niet alleen slecht nieuws gebeurt in de wereld en dat het soms goed is om te kijken naar waar grijze dingen gebeuren! Kom en daag jezelf uit!

Pop to talk

Deze activiteit wordt door SCORA uitgevoerd. De ‘Standing committee on sexual health and rights including HIV and AIDS’. Dit jaar zullen zij als onderdeel van IFMSA-MAastricht, aanwezig zijn op het bevrijdingsfestival in Roermond.

Je kunt hen vinden bij de stand ‘Pop to talk’, te herkennen aan de grote ballonnen wand. Bij ons bespreek je verschillende stellingen, aan de hand van een thema. Dit thema wordt bepaald door de balloon die je raakt met het dart pijltje. Benieuwd welke stelling jou aan het denken gaat zetten? Kom vooral bij ons langs!

Signs for Freedom

Kom met SCOME (IFMSA-Maastricht) naar het Bevrijdingsfestival en leer meer over gebarentaal! Zij laten jou graag kennismaken met de Nederlandse Gebarentaal en leren je enkele gebaren die verband houden met geneeskunde. Ook kan je bij hen leren hoe je naam kan spellen in gebarentaal!

Draag je steentje bij

Op 5 mei vragen wij jou om een steentje bij te dragen aan de vrijheid. Plaats een steentje en vorm samen met alle festivalbezoekers een prachtige mozaïek. Samen zullen we vijf ontwerpen vullen en de harten van mensen verbinden en verbroederen. Praat met de studenten over vrijheid thema’s die jou aan het hart gaan en waarom jij deel neemt om samen een stapje verder te komen.

Mental Health Matters

Geestelijke gezondheidskwesties zullen worden gepresenteerd in samenwerking met het Permanent Comité voor Volksgezondheid van IFMSA & Ease. Ease is een organisatie die zich inzet om jongeren een veilige plek te geven waar ze naartoe kunnen als ze het moeilijk hebben. De stand zal verschillende onderwerpen op het gebied van de geestelijke gezondheid onderzoeken, waaronder stigmatisering, geestelijke gezondheidszorg, coping-stijlen, druk en gespreksstarters voor controle op de geestelijke gezondheid

Writing on a boat

Wat betekent vrijheid voor jou?
De afgelopen jaren zijn er duizenden en duizenden mensen via een onveilige vluchtroute op zoek gegaan naar een veiliger onderkomen. Velen daarvan namen de boot, een oversteek die alles behalve veilig bleek te zijn. We vragen je om vandaag een boodschap achter te laten op een bijzonder AI-Kunstwerk om de mensen die deze oversteek aangedurfd hebben een hart onder de riem te steken. Schrijf je verhaal op, maak een gedicht, een tekening of iets waarmee jij laat zien dat jij en wij ze niet zullen vergeten en altijd een reddingsboei zullen toewerpen waar nodig.

Museum of Humantiy

Op het Bevrijdingsfestival Limburg gaan we op zoek naar nieuwe meesterwerken. Ons recept is eenvoudig. We hebben een zwarte fototent, zetten die op een drukke plek en nodigen voorbijgangers uit om op de foto te gaan. We verkopen niets en dringen niets op. Het enige wat we proberen over te brengen is dat ieder mens ertoe doet. En dat raakt vaak een gevoelige snaar.

Totaal geen hocus pocus of hogere wiskunde, en toch… Het is de aandacht, het zijn de positieve woorden die voor veel mensen een verademing zijn, merken we steeds opnieuw. Blijkbaar voelen heel veel mensen zich niet gezien of gehoord! Niet zo vreemd ook als je de media volgt of op sociale media zit.

De tent, met daarin alleen een eenvoudig krukje, doet iets bijzonders met mensen. Hier begeef je je op neutraal terrein en verdwijnt alle ruis om je heen. Door het zwarte doek verdwijnt ook je achtergrond. Niemand ziet waar jouw portret is gemaakt. Of je in een villawijk woont of onder een brug slaapt. Het maakt niets uit. Wij kijken bovenal naar jouw binnenkant, naar je ogen als spiegel van de ziel.

Spannend wordt het als we portretten van mensen met allerlei of zelfs botsende achtergronden samenbrengen in één expositie. Dan hangt de boer ineens naast de milieuactivist, de miljonair naast de bijstandsmoeder en de bewaker naast een mens op de vlucht. Is er iets wat hen bindt? En wat doet dit met bezoekers die de foto’s zien?

Zo maken we een visueel statement. Soms omdat we tegen iets zijn, zoals polarisatie, oorlog of kansenongelijkheid. Maar meestal omdat we vóór iets zijn: vóór meer ontmoeting en meer verbinding. Zodat we leren – los van overtuigingen, conflicten en verschillen – de ander te respecteren, te accepteren of zelfs te waarderen als prachtig medemens.