8000e foto gevonden van in Margraten begraven VS-soldaten

Geplaats door bevrijdingsfestival

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in de zoektocht naar de foto’s van de overleden Amerikaanse soldaten die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. Bijna zeven jaar geleden is het project ‘De Gezichten van Margraten’ begonnen en deze week werd de 8.000e foto gevonden! Dit betekend dat vier vijfde van de Amerikaanse soldaten een gezicht hebben gekregen, slechts 1.900 ontbreken nog.

De 8.000e foto is die van Llyod George Hume uit San Bernardino, Californië. Hij kwam op 24-jarige leeftijd om het leven toen de bommenwerper waarin hij vloog naar meerdere Duitse aanvallen in brand vloog en in de Noordzee neerstortte. Slechts één bemanningslid overleefde deze crash op 28 juli 1943. Het lichaam van Llyod werd echter nooit gevonden, waardoor hij herdacht wordt als vermiste op de Muren der Vermisten op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.

De foto is afkomstig van nog levende familie van Llyod George Hume. Een van de vele Amerikaanse vrijwilligers die betrokken zijn bij het project wist deze succesvol op te sporen. Naast een foto van Llyod in zijn legeruniform, vonden zij ook nog enkele jeugdfoto’s.

Vrijwilligers zoeken naar de foto’s van de in Margraten herdachte Amerikaanse soldaten voor het eerbetoon De Gezichten van Margraten, dat eens in de twee jaar plaatsvindt rondom 4 en 5 mei. Tijdens het eerbetoon worden de foto’s van de soldaten bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten geplaatst. Dit gebeurde voor het eerst in 2015, toen er nog ‘slechts’ 3.300 foto’s bekend waren. In 2020 moest het eerbetoon afgelast worden in verband met de coronamaatregelen.

Ondanks dat ze niet op de begraafplaats te zien zijn, zijn de foto’s van de veelal jonge soldaten altijd te bekijken op hun herdenkingspagina’s in de Fields of Honor.

Lees meer over ‘De Gezichten van Margraten’ op hun site.