André van Duin spreekt tijdens Nationale Herdenking op 4 mei

Geplaats door bevrijdingsfestival

André van Duin zal op 4 mei spreken tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Van Duin groeide op tussen de puinhopen van het gebombardeerde Rotterdam. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland, iets waar thuis nooit over werd gesproken. In 2018 sprak Van Duin al tijdens de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking.

Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet vindt het belangrijk dat een bekende persoonlijkheid als André van Duin, die geliefd is in de huiskamer, wil vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht.

Coronamaatregelen op 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité gaat bij de voorbereidingen op 4 en 5 mei uit van verschillende scenario’s die zijn afgestemd op de coronamaatregelen. Het comité hoopt dat de oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden dit jaar weer aanwezig kunnen zijn bij de herdenking op de Dam in Amsterdam. In het minimumscenario wordt uitgegaan van een herdenking met een zeer beperkt aantal aanwezigen. Ook in een ruimer scenario wordt uitgegaan van een herdenking waar mensen persoonlijk voor worden uitgenodigd. Het uitgangspunt in alle scenario’s is dat de aanwezigen anderhalve meter afstand moeten houden.

Het 5 mei-concert vindt net als afgelopen jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.