Claude

Claude - Ambassadeur van de Vrijheid 2024

“Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid.”

Zanger Claude trad in 2023 op tijdens het 5-mei concert op de Amstel. Hij is zeer vereerd om nu Ambassadeur van de Vrijheid te zijn, omdat hij zelf heeft ervaren hoe het is om in een niet-vrij land te leven. Claude draagt graag zijn steentje bij en gebruikt daarvoor zijn muziek.

Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze woonden in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen.

Hij vindt het belangrijk om voor vrijheid te staan en neemt zijn taak heel serieus. “Ik heb als voorbereiding een podcast geluisterd waarin Dieuwertje Blok uitlegt dat haar vrijheid misschien wel anders is dan mijn vrijheid. Net als zij vind ik het juist heel belangrijk dat het voor iedereen kan variëren.” En wat is Claudes vrijheid? “Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid. Maar mijn vrijheid is ook het kunnen eten en drinken wat ik wil en wanneer ik het wil.” Uit eigen ervaring weet hij dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is. “Ja, ik denk dan terug aan de tijd dat ik niet wist waar mijn volgende maaltijd vandaan zou komen. Dat is heel lastig uit te leggen aan iemand die het niet zelf heeft meegemaakt.”

Net als het gevoel van veiligheid, want daar ontbrak het aan tijdens zijn jeugd in Congo. “In dit land ben ik veilig en kan ik doen wat ik wil. Ik ben nog wel met mijn verleden bezig en sta daar bij stil, want het heeft me gevormd als persoon.” Hoe heeft het hem gevormd? “Ik kan nu meer genieten en probeer overal het beste uit te halen. Het heeft mij gestimuleerd om door te gaan en het beste uit mezelf te halen.”

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. Het heeft hem als klein jongetje in Congo al door moeilijke tijden geholpen. “Voor iedere artiest is het een uitlaatklep. Het is heel bijzonder om je gedachten op papier te zetten en dat je dan iets creëert waar je gevoel en fantasie in zit. Het is heel fijn om daar alles in kwijt te kunnen. En om dan vervolgens je muziek te delen tijdens een Bevrijdingsfestival. Dat is heel bijzonder en dan zie je met eigen ogen welke impact jouw muziek heeft op mensen. Ik zie het publiek dansen, maar ook huilen, en dat raakt me echt.”

Claude geniet met volle teugen van elk optreden. Op 5 mei wil hij zijn publiek meegeven elke dag proberen stil te staan bij de dingen die ze gelukkig maken. “Ook als je het heel zwaar hebt, helpt dit, want van stilstaan bij ellende ga je je niet beter voelen. Ik kijk altijd naar wat ik wél heb en daar ben ik dankbaar voor.”

 

Claude treedt op tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg