Bevrijdingsfestival Limburg Podcast: Episode 3 Nationaal Indië-monument
Welkom bij de officiële podcast van Bevrijdingsfestival Limburg. In deze podcast hoor je verhalen uit het verleden en heden. Wat gebeurde er waar, wanneer en waarom. Over oorlogen dichtbij en ver weg, verhalen over vluchtelingen en vertellen we over de gebeurtenissen dichterbij huis. Deze podcast gaat over verhalen en momenten die we nooit mogen vergeten en die de reden zijn waardoor we op 5 mei samen de vrijheid mogen en kunnen vieren.
In deze aflevering praat ik, Sharik Derksen; Popfotograaf en o.a maker van de podcasts SharQ Talk en Live in Limburg, met Jan Litjens, Vicevoorzitter van Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962.
Het monument in Roermond staat jaarlijks in de schijnwerpers vanwege de grote nationale herdenking die er plaats vindt. Maar het monument staat niet op zichzelf en het park heeft zelfs meer monumenten. Deze vormen samen een prachtige locatie om even stil te staan bij diverse gebeurtenissen en vormen de verbinding tussen de verschillende tijdsperiode. Jan verteld over zijn werk, het werk van de stichting en over de verschillende monumenten en hun betekenis.
Dit jaar neemt Bevrijdingsfestival Limburg je mee naar bijzondere plekken in de gehele provincie. De afgelopen jaren vertelde we je de verhalen van “bekend” Limburg in “Wat betekent Vrijheid“, gingen we op pad voor de docu “Verhalen van Vrijheid” en dit jaar zijn er door heel Limburg verschillende geocaches geplaatst.
Wat zijn dat? We hebben bij verschillende monumenten een herkenbaar voorwerp geplaatst. In de geocache app kun je je aanmelden en op zoek gaan naar deze locaties en meer te weten komen over deze monumenten. Veel monumenten passeren we dagelijks maar staan niet of nauwelijks meer stil bij de reden waarom deze er zijn.
Daarom hebben wij als Bevrijdingsfestival Limburg een bijzonder(e) (mooie) route uitgezet waar we je meenemen langs deze historische plaatsen en monumenten.
Verzamel 5 stempels op je stempelkaart en neem deze mee naar het festival en ontvang een Vrijheidswoodie.
Voor meer informatie check de website en socials waar we meer bekend zullen maken over deze unieke route.
Deze podcast is tot stand gekomen door Bevrijdingsfestival Limburg, Richard van Kessel (schrijver “Tussen Maas en Roer ’44’ ’45’), MCSharQ, artwork door GewoonM en de intro/outro muziek is van Antoinette van der Weerdt “They” (nu te beluisteren op Spotify & YouTube)