Bloemen leggen

Geplaats door bevrijdingsfestival

Virtueel bloemen leggen

Het herdenken van de oorlogsslachtoffers op 4 mei zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit thuis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken.

Het Nationaal comité 4 en 5 mei heeft het daarom mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.

Hoe werkt het? 
Het leggen van een virtuele bloem is gemakkelijk:

  • Via deze database zoekt u het monument waarbij u een bloem wilt leggen. U kunt zoeken op de naam van het monument of de plaatsnaam waar het monument staat.
  • Als u het monument gevonden heeft, gaat u naar het tabje ‘leg een bloem’.
  • Hier kunt u een bloem kiezen en een boodschap achterlaten bij het monument.

Het leggen van een virtuele bloem is vooralsnog alleen mogelijk op een computer of tablet. Ondersteuning voor mobiele telefoons volgt later.

 

Bloemen voor 4 mei

Om toch echte bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten is Tikkie samen met het Nationaal comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land worden neergelegd. Met de ‘Bloemen voor 4 mei’-actie brengen we ‘bloemen en herdenken’ op een bijzondere manier samen.

Hoe werkt de actie? 
Heel simpel. Vanuit de Tikkie app koop je een bosje tulpen voor 4,50 EUR. Alle gedoneerde tulpen worden op 4 mei bij vele oorlogsmonumenten door het land gelegd. De opbrengst van deze actie gaat naar de sierteeltsector. Ook kan er via de website bloemenvoor4mei.nl gedoneerd worden.