Café la Liberté Zeggen wat je wil, mét respect voor de ander

Geplaats door bevrijdingsfestival

Café le Liberté heeft ieder jaar een ander uiterlijk, maar hetzelfde doel. Bezoekers gaan met elkaar in discussie over de betekenis van democratie, vrede en vrijheid. Een grote wagen in Mondriaan-stijl met een gezellig terras vol rode, gele, blauwe en zwarte tafels en stoelen is dit keer het decor. Leerlingen van NT2 Mundium Colllege zijn de stamgasten. Bezoekers kunnen met hen ‘speeddaten’. De leerlingen komen onder andere uit Eritrea, Syrië en Afghanistan en weten als geen ander dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Tekst: Lieke Rijkx

Oscar Prinsen is alweer voor het zesde jaar op rij ‘propper’ van het café. “Het is zo leuk om elkaar te leren kennen en dat is wat op het Bevrijdingsfestival gebeurt. Hier praat je met elkaar en die gesprekken zijn heel ontwapenend. Mensen die elkaar op straat achteloos voorbij lopen, hebben het hier heel leuk samen.”
Mieke Stroeken is ook al heel wat jaren van de partij, als gespreksleider in het café. “Ik heb veel leuke gesprekken gevoerd en denk dat ik wel wat mensen aan het denken heb gezet.”

Niet beledigen
Mieke had onder andere een boeiend gesprek met twee jongens die als definitie van vrijheid hanteerden dat je kunt zeggen en doen wat je wil, maar wel met respect voor iedereen. “Ik vroeg wat respect dan was. Zij antwoordden dat je anderen niet moet beledigen en gaven als voorbeeld dat ze grappen maakten tegen hun Marokkaanse vrienden over hun uitspraak, maar dat ze dat nooit tegen vreemden zouden doen. Waarom dan wel tegen jullie vrienden? Die vinden dat niet erg. Weten jullie dat zeker? Misschien kunnen zij er ook niet om lachen, maar zeggen ze niets omdat het anders maar gezeur geeft? Toen was het even stil. De jongens zouden erover nadenken.”

Niet bang zijn
Een ander goed gesprek had Mieke met een meneer uit Duitsland die soms het gevoel had dat hij in Nederland beter niet kon laten merken dat hij Duits was. “Voor hem is vrijheid als hij niet bang hoeft te zijn om zijn achtergrond te laten zien.” Daarna ging de het gesprek verder over assimileren versus integreren en of je pas geaccepteerd wordt als je accentloos een nieuwe taal spreekt. “Onze conclusie was dat iedereen iets van zijn eigen wortels moet kunnen behouden als je in een nieuw land gaat wonen.”

Positieve instelling
Dounia Aouf was nog nooit op het Bevrijdingsfestival geweest, maar zei meteen ja toen ze werd gevraagd als gespreksleider voor Café la Liberté. “Ik heb een hele leuke en leerzame dag. De gesprekken met jonge vluchtelingen raken me. Zoals met de jongen uit Eritrea die nu op het MBO een opleiding Zorg en Welzijn volgt, maar uiteindelijk psycholoog wil worden. Voor hem is het vrijheid dat hij de kans krijgt om te leren wat hij wil. Het valt me op dat de leerlingen van Mundium een positieve instelling hebben. Ze gaan voor hun dromen, ook al hebben ze nog een lange weg te gaan. Stapje voor stapje willen ze bij hun droomberoep uitkomen. Eén van de meisjes voelde zich zo vrij dat ze voor mij ging zingen, in het Arabisch en in het Turks. Heel mooi.”

Geïnteresseerd en emotioneel
Mundium-leerlingen Nour, Filmon, Mohammed en Yamina vertellen over hun ervaringen.

Nour: “Ik vond het heel erg goed en belangrijk om deel te nemen aan het speeddaten, want we weten wat vrijheid is. Wat betekent vrijheid voor de Nederlander? Het is ook belangrijk om Nederlands te praten.”

Filmon: “Ik heb met veel mensen gepraat. Ze vonden mijn verhaal interessant. Sommige mensen werden ook emotioneel van mijn verhaal. Ik vond het fijn dat mensen geïnteresseerd waren. Ze waren open om te vragen en vonden het goed dat wij er waren om ons verhaal te vertellen.”

Mohammed: “Ik heb met twee meisjes gesproken. Ze hebben vragen gesteld. Waar ik vandaan kom. Wat ik van Nederland vind. Of ik mijn land wel eens mis. Wat voor opleiding ik ga doen. Wat voor een bijbaantje ik heb. En ik heb met twee oudere mensen gesproken. Ik heb gevraagd of ze ook een oorlog hebben meegemaakt.”

Yamina: “Het was leuk om met Nederlandse mensen te praten. Ik was heel blij want ik heb met de burgemeester gepraat.”

Deze activiteit maakt onderdeel uit van de debat en dialoog activiteiten van Bevrijdingsfestival Limburg. Deze worden gecoördineerd door COS Limburg. Café la Liberté wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het vfonds.

Stamgasten van Café la Liberté. Foto: Peter Lambrichs fotografie