Creatief Limburg

Creatief Limburg: laat je horen, laat je zien!

Vrijheid vieren en herdenken gebeurt niet alleen tijdens 5 mei en het festival. Iedereen in Limburg kreeg eind vorige jaar/begin 2022 de kans hun project, waarbij ‘Vrijheid’ centraal staat, in te sturen naar Bevrijdingsfestival Limburg. Uit de uitzendingen zijn drie projecten gekozen die een bijdrage hebben gekregen om hun project daadwerkelijk uit te voeren. Op deze manier kan er doormiddel van verschillende projecten op een andere manier stil gestaan worden bij Vrijheid. 

 

Vrijheid in Verbinding

Het eerste project dat een bijdrage heeft gekregen is van Lena (17). Zij koppelt Vrijheid met een creatief project wat ze zelf vorm geeft. Tijdens 5 mei (10:00-16:00) is in de Ursulakapel in Roermond een kunstwerk te vinden. Een kunstwerk waar voorbijgangers de vraag wordt gesteld: ‘Wat is vrijheid…’. Hun antwoord kan worden opgeschreven op een van de aantal deuren. Dit zorgt ervoor dat op het einde een mooie complicatie is samengesteld met wat vrijheid betekent voor iedereen. Bij dit kunstwerk zijn linosneden van zelf ontworpen vogels te zien. Op de foto hieronder zie je Lena aan het werk.

De gehele vormgeving wordt door Lena zelf gemaakt en het project is ook volledig door haar geregeld.

 

AMeeZing Projects zingt ‘Kogelvrij’

Een tweede bijdrage is aan AMeeZing gegeven. AMeeZing ziet zingen als bevrijdend en verbindend. Met veel enthousiasme is hierdoor een bijzonder bevrijdingsproject ontstaan: ze hebben een nieuw lied geschreven over ‘Vrij zijn’ met als titel: Kogelvrij.

Met de hulp van voorbijgangers in Roermond en mensen online is er een nieuw lied met videoclip gemaakt over Vrijheid.

 

Jezelf zijn en jezelf uiten

Het kan (vooral voor jongeren) moeilijk zijn om echt jezelf te zijn en jezelf te uiten. Vooral in de huidige tijd waarbij je online alleen maar de ‘perfecte’ mensen ziet. Meiden met zwaar opgemaakte gezichten en de eindeloze filters. Onzekerheden en self-love worden hierdoor alleen maar nog meer op de proef gesteld. Heb je nog de vrijheid om ervoor te kiezen niet mee te gaan in deze hype? Wat is de Perfecte look?

Het derde project besteed hier aandacht aan. Er zijn twee workshops georganiseerd waarbij jonge meiden én jongens geholpen werden met het ontdekken van zichzelf, hoe zij de perfecte make-up look voor zichzelf kunnen vinden en natuurlijk uitvoeren. Door met de deelnemers in gesprek te gaan en ze de juiste technieken te leren wordt ervoor gezorgd dat ze het zelfvertrouwen en self love terugkrijgen. De vrijheid om jezelf te zijn en jezelf te uiten!