Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2021

Geplaats door bevrijdingsfestival

Vandaag heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt wie de Ambassadeurs van de Vrijheid zijn voor 2021. Zangeres Davina Michelle, zanger Tino Martin en rapper Jonna Fraser zijn dit jaar verbonden aan de Bevrijdingsfestivals.

In aanloop naar 5 mei gaan de Ambassadeurs van de Vrijheid op zoek naar wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Davina Michelle heeft haar eigen volgers opgeroepen om met haar in gesprek te gaan over vrijheid. Tino Martin gaat samen met schrijver en journalist Natascha van Weezel naar Auschwitz om in gesprek te gaan over de Holocaust en Jonna Fraser maakt een verhaal over afkomst: wat betekent zijn afkomst voor wie hij is? En hoe is dat voor anderen? Op de socialmediakanalen van de ambassadeurs, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals worden hun bevindingen in aanloop naar de Bevrijdingsfestivals gedeeld.

Ambassadeurs van de Vrijheid 2021

Invulling Bevrijdingsfestival 2021

Ook dit jaar is het niet mogelijk om de Bevrijdingsfestivals te organiseren zoals normaal, maar dit stopt de Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei niet om toch om een gepaste invulling te verzorgen. Op 5 mei bieden die veertien festivals een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten, zo ook het Bevrijdingsfestival Limburg. De Ambassadeurs spelen tijdens dit programma ook een rol.

Volg het vrijheidsvuur
Het vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen. Het vuur komt ’s middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. Ook dit is online op diverse televisiezenders te volgen. Het 5 mei-concert vindt net als afgelopen jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in het Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1.

Bereid een Vrijheidsmaaltijd
De Vrijheidsmaaltijden gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Omdat de coronamaatregelen niet toestaan dat grote groepen mensen bij elkaar komen, wordt er net als afgelopen jaar een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Chef-kok en schrijfster Yvette van Boven is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken. In aanloop naar Bevrijdingsdag deelt Yvette het recept, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken.

Bevrijdingsfestival Limburg
Vanuit het Bevrijdingsfestival Limburg worden er ook nog andere initiatieven en activiteiten opgezet om stil te staan bij vrijheid en om dit te vieren. Hou de socials en ons nieuws hiervoor in de gaten. Binnenkort wordt hier meer over bekendgemaakt!