De vrijheidscolleges gaan door

Geplaats door bevrijdingsfestival

De vrijheidscolleges gaan door! Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer info volgt binnenkort.

Benieuwd naar de inspirerende sprekers van deze editie?

De nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon Ali, presentator Edson da Graça , presentator Joris Linssen, militair Gijs Tuinman en presentatrice Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit 2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties. Alle sprekers verwoorden hun persoonlijke visie op vrijheid in een college.

Sprekers vrijheidscollege

Persoonlijke invalshoek

Elke spreker heeft zijn eigen invalshoek voor het college. Presentator Simone Weimans bespreekt het belang van persvrijheid. Zij is op 31 maart al te zien in de Four Freedoms Awards ceremonie te Middelburg waar zij een award uitreikt aan de vervolgde Filipijnse journalist Maria Ressa. “Journalisten zoals Ressa zijn een voorbeeld voor mij,” zegt Weimans.

Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt.

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Stand-up comedian en presentator Edson da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld voor invloed hebben op je vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Gijs Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van onder andere zijn eigen ervaringen de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers?

Meer weten over de Vrijheidscollege klik dan hier.