Dit weekend te zien! Theatrale audiotour LICHT!

Geplaats door bevrijdingsfestival

De schemer valt, je stapt het veld op en komt oog in oog te staan met rijen grijze stenen met daarop namen die je niet kunt ontcijferen. Een lichtbundel werpt lange banen op het gras. Je loopt verder en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten en een onverstaanbare taal. Totdat er een stem opduikt die je verstaat: een jongen uit Smolensk wordt krijgsgevangene gemaakt, een vrouw uit Tbilisi vindt na 75 jaar haar vader terug in Leusden en een jonge journalist uit Amersfoort begint aan zijn levenswerk: deze Sovjetsoldaten identificeren.

De theatrale audiotour LICHT neemt je mee naar een duistere vlek in onze geschiedenis: het Sovjet Ereveld. Daar – op 2000 kilometer van de Russische grens – liggen 865 oorlogsslachtoffers uit een land dat niet meer bestaat. Maar de nabestaanden nog wel. Deze theatrale audiotour voor je oren onthult de onbelichte verhalen die schuilgaan achter de stenen.

Juist nu, met de moeizame verhoudingen tussen verschillende landen, stelt LICHT in het decor van het verleden de vraag: is wat je ziet, alles wat er is, of schuilt er meer achter? Kunnen we elkaar verstaan? LICHT biedt je de mogelijkheid om een eindje met de onbekende ander mee te lopen. LICHT laat je niet horen, maar luisteren. Niet kijken, maar zien.

De theatrale audiotour LICHT is gemaakt door Stichting Laudio uit Grubbenvorst, die eerder een programma heeft ontwikkeld voor de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margaten.

LICHT is op 2 maart in première gegaan en vindt nog plaats in de twee aankomende weekenden. Tickets vooraf reserveren via www.lichtopereveld.eu