Geef vrijheid door ‘Vrijheid is wandelen door een veld vol bloemen’
Tekst Lieke Rijkx
COS Limburg organiseerde op 5 mei zoals ieder jaar ‘het Plein van de Vrijheid’ op het Munsterplein in Roermond. Hier kunnen bezoekers speeddaten met een veteraan, meedoen aan spellen en knutselactiviteiten, in debat gaan over maatschappelijke onderwerpen zoals met de Peacetest en de nieuwstest van World’s best News en praten over vrijheid bij de tent van Geef vrijheid door en in Café la Liberté. Stichting Wel.kom en Kunstbende Limburg zorgen voor de muzikale invulling om het toch al sfeervolle plein nóg gezelliger te maken.
In de Geef-vrijheid-door-tent laten bezoekers een boodschap achter over wat vrijheid voor hen betekent en welke vrijheid ze door willen geven. De gespreksleiders in de tent, proberen door het stellen van vragen de mensen wat dieper na te laten denken, voordat ze iets opschrijven. Veel kinderen en jongeren hebben de neiging om in eerste instantie ‘uitslapen’ of ‘vrij van school’ als antwoord te geven, maar als de gespreksleiders vertellen dat in sommige landen kinderen niet naar school kunnen en dat wel zouden willen, schrijven ze toch vaak een genuanceerder bericht op, zoals ‘de mogelijkheid om te kunnen leren wat je wil’.
Vrij als een cheeta
De vijfjarige Joost heeft eigenlijk geen zin om over vrijheid na te denken, zijn ijsje is veel interessanter en hij wil de rest van het plein nog zien. Maar zijn moeder houdt vol, zegt dat vrijheid belangrijk is en vraagt of hij weet wat vrijheid betekent. Joost haalt zijn schouders op. Misschien is vrijheid een moeilijk begrip voor een vijfjarige. Na wat uitleg van mama en de gespreksleider is het antwoord van Joost op de vraag wanneer hij zich vrij voelt: “Als we wandelen.”
De zevenjarige Georgina komt juist al druk pratend de tent binnen. “Ik was hier vorig jaar ook, weten jullie dat nog?” Ze heeft goed nagedacht over wat vrijheid voor haar is. “Vrijheid is buiten spelen. Dan voel ik me als een cheeta die overal doorheen kan rennen.”
Inburgeringstest
Suus van de Broek werkt al jaren mee aan de activiteit en maakt om de zoveel tijd een ronde over het plein om mensen ter plekke iets op te laten schrijven. “Ik gooi er altijd wat humor tegenaan om mensen aan het denken te zetten.” Zo plaatste Suus een bordje met een boodschap over kleding bij een etalagepop om vervolgens aan voorbijgangers te vragen of ze zich vrij voelen om te dragen wat ze willen. “Aan mensen die hoorbaar niet uit Limburg komen, vraag ik hoe vrij ze zich voelen als niet-Limburger in Roermond. Dat levert altijd grappige gesprekken op.” Suus doet bij de studenten van IFMSA mee aan de inburgeringstest en weet niet op alle vragen het antwoord. Daarna schrijft ze boos haar eigen vrijheidsboodschap op: ‘vrijheid is zakken voor de inburgeringstekst en toch mogen blijven.’
Bloemen op de vensterbank
Het vaakst schrijven mensen op ‘jezelf kunnen zijn’, ‘mogen zijn wie je bent’ en varianten op dat thema, maar sommigen gaan op de filosofische toer. Zo schrijft een mevrouw ‘vrijheid is niet hetzelfde als vogelvrij’ en een meneer schrijft ‘liever een veld vol bloemen, dan een pot met bloemen in je vensterbank’. In het gesprek dat daarop volgt legt hij uit dat mensen samen van dat veld vol bloemen kunnen genieten, wat een grotere vorm van vrijheid is dan die pot met bloemen waar misschien alleen de eigenaar naar kijkt.
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.