Het nieuwe 4 en 5 mei denkboek is er!

Geplaats door bevrijdingsfestival

De 2021-editie van het 4 en 5 mei Denkboek is vandaag (29 maart) uitgekomen. Ruim 225.000 leerlingen van groep 7 en hun leerkrachten in heel Nederland ontvangen en openen de dozen met het Denkboek.

Met het Denkboek daagt het comité kinderen op diverse manieren uit na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Ze onderzoeken wat deze thema’s voor hen betekenen en hoe gebeurtenissen uit het verleden nu relevant voor ze zijn.

Dit jaar is er in het boekje meer aandacht voor de geschiedenis van de oorlog in alle delen van het Nederlands Koninkrijk, ook de voormalige koloniën. Tevens is er ruimte voor familieverhalen over oorlog en onvrijheid: verhalen die voortleven in families en die worden doorverteld aan de kinderen van nu.

Tenslotte is er in de nieuwe editie meer ruimte voor de kinderen om zich het boekje eigen te maken: in een uitklapper van maar liefst 6 bladzijden, getiteld Mijn Denkboek, kunnen kinderen opschrijven wat zij al weten over de oorlog, herdenken en vieren én de pagina’s aanvullen met informatie hierover uit hun eigen omgeving. Zo worden deze onderwerpen betekenisvoller, meer van nu en relevanter voor hun eigen leefwereld.

Het Denkboek bestellen voor uw klas? Dat kan hier.

Kinderwebsite
Vanaf vandaag is ook de nieuwe kinderwebsite live: denkboek.nl. Hier kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met de thema’s van het Denkboek. Er is een interactieve tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog, een interactieve Kijkwijzer van de Herdenking op de Dam op 4 mei, maar ook kunnen kinderen leren over de verhalen achter oorlogsmonumenten en hun eigen herdenking vormgeven. De website is bedoeld als aanvulling op het boekje, maar kan ook op zichzelf worden bekeken.