Kiesrecht is niet vanzelfsprekend

Geplaats door bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival is niet zomaar een muziekfestival. Het is een festival met een boodschap. De organisatie wil bezoekers stimuleren om na te denken over waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is. Dit jaar is het thema van alle Bevrijdingsfestivals ‘In vrijheid kiezen’, omdat het 100 jaar geleden is dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Een belangrijke mijlpaal voor de democratie waar een halve eeuw strijd aan vooraf ging. In een tent op het Munsterplein (Plein van de Vrijheid) was die strijd zichtbaar gemaakt met panelen vol foto’s en tekst.
Door Lieke Rijkx

Lacey Bartels studeert aan de lerarenopleiding geschiedenis. Zij reageerde enthousiast op de oproep van COS Limburg om mee te helpen bij het Bevrijdingsfestival. “Ik weet veel van het onderwerp kiesrecht en vind het leuk om erover te vertellen.”
Dounia Aouf helpt voor de tweede keer mee tijdens het Bevrijdingsfestival. “Ik ben geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar de mening van mensen over democratie. Vinden mensen het bijzonder of juist vanzelfsprekend dat ze in vrijheid kunnen stemmen?”

Zakkenvullers
Mensen die de ‘stemrechttent’ bezoeken, krijgen een kaart over de Europese verkiezingen. Als ze de helft van de kaart inleveren bij de stand van de Europese Unie krijgen ze een leuke ‘vrijheidspin’. De eerste bezoeker die binnenloopt, is erg negatief. Hij stemt al jaren niet meer en is niet van plan dat ooit nog te gaan doen. “Politici zijn allemaal zakkenvullers die doen wat ze willen. Het heeft geen zin om te gaan stemmen, want mijn stem gaat toch verloren.” Lacey blijft geduldig met de man praten en geeft voorbeelden die aantonen dat burgers wel degelijk invloed hebben. De man zegt dat hij zich niet laat overtuigen, maar hoe langer het gesprek duurt, hoe meer hij lijkt te gaan twijfelen. Dan gooit hij het gesprek over een andere boeg. “Het is schandalig dat er veteranen op het festival zijn. Militairen onderdrukken andere mensen. Dus ze zijn tegen de vrijheid.”
“Sommige mensen hebben helaas een zwart wereldbeeld en hebben geen ruimte voor grijs”, concludeert Lacey. “Een bijzonder gesprek.”

Positieve gesprekken
De man is gelukkig niet representatief voor de bezoekers die de rest van de dag binnenlopen. De meeste mensen zijn erg geïnteresseerd en gaan op een positieve manier in gesprek met de medewerkers in de tent. De namen Thorbecke, Jacobs en Troelstra doen bij veel bezoekers een belletje rinkelen, maar wat we precies aan hen te danken hebben en hoe kort dat eigenlijk geleden is, is bij veel mensen weggezakt. Een vader vertelt zijn zoontje van 7 dat mensen in sommige landen niets te kiezen hebben en dat het in Nederland ooit ook zo was. Een meisje van 17 vindt dat je vanaf 16 jaar moet kunnen stemmen. Een wat oudere man vindt dat de stemplicht opnieuw moet worden ingevoerd. “Ook al stem je blanco. Wel gaan is altijd beter dan niet gaan.”

Tijd maken
Een jonge vrouw geeft toe dat ze niet heeft gestemd bij de provinciale verkiezingen en het ook niet van plan is bij de Europese verkiezingen later deze maand. “Ik ben druk met mijn studie en mijn werk en volg de politiek niet. Ik vind dat ik er te weinig vanaf weet om te gaan stemmen.” Als ze de panelen heeft bekeken en de tent weer uitloopt, zegt ze dat ze toch tijd gaat vrijmaken om in ieder geval de Stemwijzer in te vullen. Een oudere meneer vertelt dat hij voor een partij kiest die sowieso klein blijft als hij niet zo goed weet waar hij op moet stemmen. “Dan kan het in ieder geval geen kwaad.”

Mooie dag
“Het was een mooie dag”, blikt Lacey terug aan het eind. “Met mensen in gesprek zijn, vind ik leuk. Samen perspectieven opzoeken. Sommige mensen kwamen ventileren. Ik hoop dat ze er iets aan hebben gehad.”