Jaarthema 2022

Geplaats door bevrijdingsfestival

Vrijheid in verbondenheid

In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat blijkt anderhalf jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan – persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang lijken niet altijd verenigbaar. Komend jaar zullen we elkaar hopelijk weer meer kunnen ontmoeten. Maar het feit dat we weer bijeen mogen komen, betekent niet automatisch dat we ons ook verbonden voelen.

Dit jaar onderzoeken we hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, meer dan 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de spanningen die hierdoor worden opgeroepen en hoe gaan we daarmee om? Het jaarthema van 2022 is dan ook Vrijheid in verbondenheid.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft historicus Annelien de Dijn (hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) gevraagd om de jaarthematekst van 2022 te schrijven. De jaarthematekst is hier te lezen (zodra deze gepubliceerd is).