Presentatie Holocaustmonument LEVENSLICHT in Rotterdam

Geplaats door bevrijdingsfestival


Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om stil te staan bij de Nederlandse Holocaustslachtoffers is het lichtmonument LEVENSLICHT ontworpen door Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Donderdagavond 16 januari wordt het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen –gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. In aanwezigheid van Rotterdamse nabestaanden, burgemeester Aboutaleb, staatssecretaris Blokhuis van VWS en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, presenteert kunstenaar Daan Roosegaarde het monument aan het publiek. Daarna verspreidt het lichtmonument zich naar meer dan 150 Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en zijn gedeporteerd.

Over LEVENSLICHT

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk.
Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers hebben deze traditie als inspiratie voor LEVENSLICHT gebruikt. “Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar lichtmonument te maken over de Holocaust. Dit monument vraagt om participatie. Licht is hoop, licht is leven: LEVENSLICHT.” Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. De stenen lichten op onder invloed van ultraviolet licht. Dit voor ons oog onzichtbare licht wordt door fluorescerende pigmenten, die diep in de steen zijn doorgedrongen, omgezet naar zichtbaar licht met een unieke golflengte en daarmee blauwe kleur. Met in totaal 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen staat het monument symbool voor de impact van de Holocaust en de vele levens die worden gemist. LEVENSLICHT inspireert ook de huidige generatie om de Holocaust te herinneren en te koppelen aan het bredere belang van vrijheid.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: “Dit tijdelijk lichtmonument, dat in diverse Nederlandse gemeenten die zijn geraakt door de Holocaust te zien zal zijn, maakt in die gemeenten de leegte en het gemis tastbaar van deze grote groep landgenoten die tijdens de oorlog is vermoord, louter en alleen om wie zij waren.”

Educatie

Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij LEVENSLICHT. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: www.joodsmonument.nl/onderwijs

Algemene informatie

De presentatie van LEVENSLICHT is op 16 Januari 2020 om 19.00 aan de Stieltjesstraat / Eva Cohen- Hartogkade in Rotterdam. Publiek is van harte welkom om de onthulling bij te wonen.

Van 22 januari t/m 2 februari 2020 is LEVENSLICHT in meer dan 150 gemeenten te zien. Kijk waar het monument te zien is op www.4en5mei.nl/levenslicht