Hans Goedkoop, burgemeester Halsema en Gijs Tuinman spreken op 4 en 5 mei

Geplaats door bevrijdingsfestival

Schrijver, historicus en tv-presentator Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend houdt bugermeester Halsema van Amsterdam de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid in Oss. De jaarlijkse 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Oss door Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman.

De lezing wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss. De NOS zend zowel de Nationale Herdenking als de 5 mei-lezing live uit op NPO1. Daarnaast worden de 4 mei-voordracht en 5 mei-lezing gebundeld in een uitgave in samenwerking met de CPNB, deze is vanaf 3 mei verkrijgbaar in de boekhandel.

Sprekers 4 en 5 mei 2022

Hans Goedkoop – Femke Halsema – Gijs Tuinman
Foto’s gemaakt door: Marieke van der Velden, Tom Feenstra en Paul Tolenaar.

 

Hans Goedkoop is bekend als tv-presentator van onder meer het geschiedenisprogramma Andere Tijden, waarvan meer dan 800 afleveringen zijn gemaakt. In 2012 verscheen Goedkoops boek De laatste man waarin hij vertelt over de zoektocht naar de acties en drijfveren van zijn grootvader, KNIL-generaal Van Langen, tijdens de afwikkeling van de dekolonisatie van Indonesië.

Traditiegetrouw houdt de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar de toespraak op de Dam. In 2019 sprak zij daar over de pijn en het grote verdriet die aan onze vrijheid vooraf gingen. Afgelopen jaar werd de toespraak gehouden door André van Duin.

Gijs Tuinman is een Nederlandse officier in de rang van luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht. In 2014 werd Tuinman door de koning Willen-Alexander tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse geslagen. Tuinman ontvang deze hoogste militaire onderscheiding voor zijn optreden tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Daarnaast deelt hij zijn visie op vrijheid in de Vrijheidscolleges die hij in het land geeft.

4 en 5 mei 2022

Het Nationaal Comité gaat bij de voorbereiding op 4 en 5 mei uit van verschillende scenario’s die zijn afgestemd op de coronamaatregelen. Half april wordt bekend gemaakt welk scenario er gekozen is en wat dat betekent voor de toegankelijkheid van de herdenking en de vieringen.

4 en 5 mei bundel

De 4 mei-voordracht en 5 mei-lezing worden in samenwerking met het CPNB gebundeld uitgegeven.

Kijk voor meer informatie op de site van het Nationaal Comité: www.4en5mei.nl