Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

Geplaats door bevrijdingsfestival

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. Hierbij een aantal suggesties voor 4 en 5 mei thuis in het kader van 75 jaar vrijheid.

 

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Op 4 mei zijn wij dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

Vlag halfstok hangen

Tijdens de nationale herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar worden Nederlanders op geroepen om niet alleen na 18:00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk poster en hang deze op 4 en 5 mei voor uw raam.

Meer informatie over het reguliere en het dit jaar afwijkende advies kunt u hier vinden.

Taptoe spelen

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité en Bevrijdingsfestival Limburg omarmen het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur kunt u hier vinden.

Wilhelmus zingen

Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhemus. Iedereen wordt uitgenodigd om thuis het eerste couplet mee te zingen.

De tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus kunt u hier vinden.

Bloemen leggen

Het is mogelijk om bij een van de ruim 3900 oorlogsmonumenten in de database van het Nationaal Comité virtueel een bloem te leggen. Ook is het mogelijk om in samenwerking echte bloemen te leggen.

Lees hier hoe u virtueel een bloem kan leggen

 

Wat kunt u thuis doen op 5 mei?

Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond.

Vlag uithangen

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Online kunt u bij diverse vlaggenfabrikanten een vlag bestellen. Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor uw raam.

Meer informatie over het vlagprotocol voor 5 mei kunt u hier vinden.

Gesprek over vrijheid

Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Op deze dag kunt u stilstaan bij deze verhalen, met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel uw verhaal!

75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog.

We’ll Meet Again

Het 5 mei concert in Amsterdam sluit ieder jaar af met de klassieker We’ll Meet Again, tijdens de oorlog gezongen door Vera Lynn. U kunt meezingen voor de televisie.

Meer informatie over het lied en de tekst kunt u hier vinden.